Calcullatorul va permite sa calculati orientativ rata creditului, in dependenta de programul de creditare accesat

ani

Prima casa

0 €/lună

Prima rata - 10%

Ipotecă

0 €/lună

Prima rata - 30%

Capitala mea

Martie 07, 2017 capitala-mea

Catedrala Nașterea Domnului din Chișinău este unul din cele mai frumoase edificii din Chișinău și se află în apropierea pieței Marii Adunări Naționale. Clădirea catedralei este un monument de arhitectură de însemnătate națională!

Inițiativa înălțării Catedralei îi aparține mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, locul amplasării sale fiind indicat în primul plan urbanistic al Chișinăului din 1817. Construcția s-a realizat între anii 1832-1836 de către arhiepiscopul Dumitru Sulima. Este construită din piatră și cărămidă, cu trei altare: central – Nașterea Domnului, laterale: astăzi închinate lui Ștefan cel Mare și Adormii Maicii Domnului. Ansamblul catedralei este alcătuit din: biserică sau catedrala propriu-zisă, o clopotniță cu patru niveluri și de Porțile Sfinte. Arhitectura este în stil neoclasic târziu, numit și empir, cu folosirea pentru coloane a formelor elene antice. 

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, arhitectura Catedralei a avut de suferit. Reconstrucţia clădirii a fost efectuată cu unele abateri de la forma iniţială. Printre cele mai importante modificări este forma cupolei, care inițial a fost semisferică, iar acum este alungită. De asemenea, modificări au fost efectuate și în interior. Părțile tencuite creau impresia unor dale din marmură de culoare deschisă cu nervuri roz. După reconstrucții, aceștia au fost lucrați cu marmură adevărată.

În decembrie 1962, la dispoziţia autorităţilor regimului comunist a fost aruncată în aer Clopotniţa, Catedrala fiind transformată în sală de expoziţii. Edificiul a fost retrocedat Bisericii în 1991.

 „Catedrala este cea mai importantă clădire de cult din Republica Moldova...reprezintă o arhitectură a istoriei” - Tamara Nesterov, arhitect, doctor în studiul artelor.